Skip to main content

Heesterrozen

Heesterrozen zijn er in veel vormen en worden door verschillende deskundigen op diverse manieren ingedeeld. De een kijkt naar de groeiwijze en de ander naar de vorm van de bloem. Ook wordt er gecategoriseerd op de veredelaar.
Laat u hier niet door ontmoedigen en kies de roos die u mooi vindt.

Onderhouds vriendelijke rozen

Met name grootgroen gebruikers vragen van rozen dat ze hoogstens eenmaal per jaar gesnoeid hoeven te worden, zodanig de bodem bedekken dat ze goed het onkruid onderdrukken en goed resistent zijn tegen ziekten.

Voor de moderne tuinier geldt eigenlijk hetzelfde wensenpakket, ook in de vaak schaarse vrijetijd willen we met zo weinig mogelijk werk een zo mooi mogelijk resultaat.

Rozen op eigen wortel

Deze rozen worden de laatste jaren vaak niet geoculeerd, maar door middel van stekken vermeerderd zodat ze op eigen wortel staan.
Dit houd in dat er nooit wildopslag van de onderstam in komt. Vaak groeien ze het eerste jaar iets zwakker, maar later is er weinig verschil in groeikracht.

Klein maar fijn

Ook in de particuliere tuin hebben deze rozen een vaste plaats verworven.
De lage langbloeiende soorten worden veel geplant als bodembedekker, of om Buxusvakken te beplanten.

Een bekende en gewaardeerde kleine is Rosa 'The 'fairy' met zijn familieleden. Deze rozen bloeien van de zomer tot diep in de herfst.
Een bekende witte is Rosa 'Swany'