Vaak doet het formaat van een heester besluiten om te gaan snoeien.
Dit is prima maar let daarbij dan ook op verjongen van de struik en het bloeihout.
Op welk hout bloeit de heester
Als van een plant duidelijk is of hij op de scheut, twijg of de tak bloeit, Is de snoeimethode ook bekend.
Aan de kleur van het hout is vaak duidelijk te zien hoe oud een tak is. Bekijk ook tijdens de bloei van de plant op welk hout zich de bloem vormt. Als u het eenmaal doorheeft snapt u niet dat u dat snoeien altijd zo moeilijk vond.
Scheut bloeiers
Deze groep vormt in het voorjaar en de voorzomer scheuten waaraan nog diezelfde zomer knoppen en bloemen verschijnen. Deze groep bloeit dus altijd vanaf de langste dag tot en met het najaar.
Door deze heesters in het voorjaar sterk in te snoeien krijgt hij veel jonge scheuten, waaraan dan weer de bloemen verschijnen. De meeste van deze soorten worden dan ook ieder jaar laag bij de grond afgesnoeid.
Twijg bloeiers
Twijg bloeiers bloeien over het algemeen vanaf het vroege voor jaar tot de langste dag. De bloemen komen op het hout wat het voorgaande jaar is gevormd.
Tot deze groep behoren o.a.; Brem, Forsythia, Ribes, Amandel boompje, Winter-heide, Sering en Katjes wilgen.
Deze groep kunt u het beste vlak na de bloei snoeien. Bij veel soorten past u verjongings snoei toe, dus ieder jaar een gedeelte van de oude takken er tussenuit snoeien.
Andere soorten als; Brem, Amandelboompje en Het bekende treurwilgje, snoeit u gelijk na de bloei helemaal kort terug. Let bij Brem wel op dat u in het groene hout blijft.
Tak bloeiers
Bij takbloeiers hoeft u niet gericht op de bloemen te snoeien. Het is hier vooral de vorm die u in de gaten houdt, Wat met name bij jonge struiken bijsturing nodig heeft.
Voorbeelden van tak bloeiers; Magnolia, div. Viburnums en Toverhazelaar.
Probeer bij jonge planten een evenwichtig takken stelsel te verkrijgen. Let daarbij speciaal op schurende takken. Verwijder zwakke takken.
Soms ontstaan uit de grond spontaan nieuwe sterke scheuten . Kijk of u deze kunt gebruiken als vervangende takken. Snoei ze anders weg om te voorkomen dat de struik te dicht wordt.
Klimplanten
Onder de klimplanten vinden we zowel scheut-, twijg- als tak bloeiers.
In principe snoeit u die ook als zodanig. Maar vaak is het de bedoeling iets laten begroeien zodat u niet kort wilt terugsnoeien. In dat geval zorgt u dat u van jongs af een aantal gesteltakken goed strak aanleidt, waarna u tot op deze takken terugsnoeit.
Van de clematissen die in de zomer bloeien kunnen veel vroeg in het voorjaar tot vlak boven de grond worden afgesnoeid. Ze vormen nog in hetzelfde jaar een gewas tot ruim 2 meter hoogte dat rijk bloeit.
Blad heesters
Veel heesters die hun sierwaarde ontlenen aan hun bladeren, kunt u behandelen als scheut bloeiers. Immers aan krachtige scheuten komen de meeste en grootste bladeren. Mooie voorbeelden zijn; Pruikenboom, Bonte liguster en Bonte Weigela.
Snoei ze in het voorjaar flink in, maar probeer wel een beetje een natuurlijke vorm in de plant te houden.
Struiken als de rode esdoorn, die mooi blad combineren met een aantrekkelijke habitus krijgen dezelfde aandacht als de takbloeiers, of snoeit u in het geheel niet.