Skip to main content

Snoeien groenblijvende heesters

Veel groenblijvers hebben een compacte vorm, vaak is snoei dan niet nodig.

Moet er toch gesnoeid worden omdat ze te groot worden, doe dit dan gelijk na de winter. Dit om bevriezen en indrogen te voorkomen.

Afsnoeien

Als groenblijvende heesters van onderen kaal worden of ze zijn in de winter ingevroren, dan is het vaak mogelijk om ze vlak boven de grond af te snoeien. Veel soorten verdragen dit prima op voorwaarde dat ze goed vitaal zijn en dat u zorgt voor goede voeding.

Soorten die zich laten snoeien zijn o.a.; Skimmia, Aucuba, Mahonia, Hulst, Euonymus, Laurierkers en Rhododendron.

Vaak kost u dit een jaartje bloei.

Terugloop en wildopslag

Bij bepaalde soorten kunnen soms afwijkende takken verschijnen. Bijvoorbeeld groene takken in een bontbladige struik of snel opschietende takken in een compacte struik. Dit verschijnsel noemen we terugloop.

Snoei deze takken zo snel mogelijk diep uit de struik weg tot in het goede hout. In veel gevallen zal deze terugloop in enkele jaren de overhand krijgen en verdwijnt de oorspronkelijke varieteit.

Van soorten die worden geënt kan er opslag komen vanuit de onderstam. Snoei dit direct zo diep mogelijk weg. Wildopslag komt altijd van onderaf.

Coniferen

Schubconiferen worden vaak geknipt met een heggenschaar. Dit knippen doen wij altijd in de tweede helft juni, ook de coniferen haag.

U snoeit dan aan het eind van de eerste groei periode (April - Juni) waarna de conifeer kan herstellen in de tweede groeiperiode (Augustus - September) Hij zit dan weer mooi op tijd in de winterjas.

Hagen

Voor de meeste soorten geldt dat u de jonge haag eerst aan de onderkant vol laat groeien voordat u ze echt omhoog laat komen.

Voor alle soorten geld dat de haag naar onderen iets breder wordt, ongeveer onder een hoek van 10°. Dit om te voorkomen dat de haag onder kaal wordt door te weinig zonlicht.

De meeste hagen worden één maal per jaar in de zomer geknipt. Bij snelgroeiende soorten als Liguster en Berberis moet u, als u ze strak wilt houden, tot wel vijf maal per jaar haagknippen.