De aanleg van een tuin is een klus die veel plezier en voldoening kan opleveren. Een goede planning voorkomt daarbij teleurstellingen.
Ken uw krachten
Het werken in de buitenlucht is gezond en de lichaamsbeweging is goed voor het lichaam. Hier schuilt echter ook het gevaar. Als u geen lichamelijk zwaar werk gewoon bent, moet u vooraf goed bij uzelf overleggen wat u aan kunt. Er worden geen nieuwe ruggen verstrekt. U kunt bepaalde werkzaamheden uitbesteden, of verdelen over meerdere dagen. Bijvoorbeeld de bestrating is zwaar werk en een beetje ervaring kan ook geen kwaad. U kunt dan prima alleen dit deel uitbesteden aan een hovenier.
Jaargetijde
In alle jaargetijden kunt u met de tuin aan de slag. Als de grond bevroren is kunt u niet veel, maar verder zijn alle werkzaamheden ook in de winter uit te voeren.
Wees wel voorzichtig met natte grond. Al snel treedt bij veel heen en weer rijden, maar ook lopen structuur bederf op aan de grond wat niet snel weer hersteld.
Van mei tot oktober kunt u allen maar planten uit container in de tuin planten. Als u een hele tuin moet beplanten is het beter en goedkoper om daarmee tot het plantseizoen te wachten.
Kijken bij de buren
Iedere buurt heeft zijn eigen problemen met bijvoorbeeld grond of harde wind. Van ervaringen van buren kunt u veel leren. Zo kwam ik eens bij een tuin waar zowel bij de buren als in het gemeente plantsoen erg veel planten dood waren gegaan. Na een kort onderzoekje bleek de grond door te veel leem dicht te slaan. Ook kan bijvoorbeeld, verzakking bij meerdere buren op rij duiden op een gedempte sloot. Oplettend rondkijken in de buurt kan zeker geen kwaad, en vaak heel leerzaam zijn.