Bij het aanleggen van een tuin komt u veel verschillende werkzaamheden tegen. Zorg dat u door de bomen het bos ziet voor dat ze er staan.
Van alle markten thuis
Bij de opleiding tot hovenier worden de leeringen onderwezen in o.a.; metselen timmeren, houtverbanden, elektriciteit. landmeten en waterpassen, plantkunde, grondbewerking en nog een aantal zaken.
Als u een beetje handig bent komt u met gezond verstand ook zelf een heel eind. Laat u door de leveranciers van de verschillende onderdelen goed voorlichten over de materialen en hun toepassingen.
hieronder volgen enkele tips die niet altijd worden genoemd.
Bestrating
Water loopt altijd naar het laagste punt. zorg dat dat het punt is waar u het wilt hebben. Liefst zo naar de straat of een greppel, maar zeker niet naar het huis en ook niet naar de beplanting. Kan het water niet door natuurlijk verloop weg worden, maak dan een laagste punt, waar u een putje plaatst.
Paden en terrassen worden een beetje bol aangelegd. Dit voorkomt plasvorming en lijkt veel mooier. Zorg dat de ondergrond en het zand goed en gelijkmatig is aangestampt om ongelijke verzakking te voorkomen.
Onder de bestrating komt een zandbed. Voor een looppad in de tuin volstaat 5 tot 10 cm. Voor een oprit waar de auto over rijdt moet u naar een zandbed van 15 tot 20 cm. Op slecht dragende veengrond is vaak een nog dikker zandbed noodzakelijk. Laat u in de buurt voorlichten.
Bouwkundige elementen
Bouwkundige elementen plaatst u waterpas, net als het huis
Hier bedoel ik niet alleen het tuinhuisje, maar zeker ook elementen als een pergola, schuttingen keermuurtjes en plantenbakken. Dit geld ook voor hagen in de tuin en planten blokken van taxus en buxes e.d.
In een grote tuin met een heel flauwe afloop kunt u grote lage elementen met de grond laten aflopen. In een kleine tuin die afloopt krijgt u een mooi vergrotend effect als u naar voren enkele vlakke lijnen aanbrengt.
Gazon
U hebt hier de keus tussen graszaad en graszoden. Bij het leggen van graszoden is het gazon meteen klaar en groen. Er komt niet allemaal onkruid mee op en het stuiven van de grond is gelijk over. Wel de eerst weken voorzichtig belopen, de zoden mogen niet schuiven, dan breken de nieuw gevormde haarworteltjes af. Het voordeel van gras zaaien is de prijs.
De voorbereiding is het zelfde. Zorg dat de grond goed en gelijkmatig los is. Hark de kuilen er uit, rol de grond aan met een grondrol en hark het weer lichtjes los. Herhaal dit tot bij het rollen geen kuilen meer ontstaan. Voer dit niet uit op te natte grond. Maak het gazon niet helemaal vlak, maar een heel klein beetje bol zodat je het bijna niet ziet.
Graszaad zaait u zo gelijkmatig mogelijk uit en harkt het lichtjes in. Hierna rolt u het nog een keer aan zodat het goed contact maakt met de grond.
Graszoden legt u goed tegen elkaar zodat de randen niet in kunnen drogen. Als het klaar is drukt u de zoden aan met de grasrol. Let er op dat u niet te scherp draait op de einden om verschuiven te voorkomen. Zorg dat alles klaar ligt als de zoden bezorgd worden en leg ze gelijk dezelfde dag. Per dag gaat de kwaliteit van de zoden snel achteruit.
Beplanting
Lees eerst het blok Plant instructie op deze site . Hier noem ik even wat algemeenheden.
Bij het beplanten van een tuin is het voor de plaatsbepaling het handigst als u begint met de grootste planten. Zeker in een heester-vasteplantenborder waar van hoog naar laag per soort vaak een groter aantal wordt geplant.
U zet eerst de grootste planten los op de grond en naar laag toewerkend de rest er tussen of voor. als alles staat beoordeeld u of de verdeling goed is of dat u nog wat moet schuiven. Bent u tevreden, plant dan eerst de planten met kale wortel, met kluit en in container in die volgorde. Dit om verdroging van de wortel te voorkomen.
Als u de planten zelf ophaalt bij de kwekerij, zorg dan dat ze afgedekt vervoerd worden op een aanhanger. En maak meteen bij thuiskomst de wortels weer vochtig en leg de wortels niet bloot in de zon en de wind.