Skip to main content

Het Tuinontwerpen

Neem de tijd voor een ontwerp en laat het groeien op papier en in uw hoofd.

Als je met je eigen tuin bezig bent ga je ook bewuster naar andere tuinen kijken.

Potlood en gum

Bij het ontwerpen van een tuin heb je niks aan een pen. Gebruik potlood en gum, want voor je ontwerp klaar is, heb je al vele weg gegomd.

Maak als je begint een aantal ruwe schetsen op een blanco stuk papier, en probeer steeds een iets andere benadering. Op deze manier groeit je inzicht in de mogelijkheden en je voorkeuren.

Ruimte en tijd

Probeer bij het ontwerpen los te komen van de lijntjes op het papier.
Op papier ben je beperkt tot twee dimensies (lengte en breedte), terwijl je in de tuin te maken hebt met vier dimensies.

De derde dimensie is hoogte.
Probeer je meteen een voorstelling te maken van de ruimte en de kijkrichting. In de tuin kijk je niet van boven op de tuin, maar kijk je er rond. Wat op papier een mooi patroon lijkt, vind je later in de tuin niet altijd weer terug.
Vaak ook worden tuinen kaal omdat ze te vlak zijn. Een tuin zonder hoge elementen is bijna altijd een saaie tuin.

De vierde dimensie is tijd.
Onderschat deze factor niet. Met name in een tuin met veel beplanting ontwikkeld de tuin zich voortdurend.
De meeste hagen zijn na drie tot vijf jaar op hoogte en dicht. Maar een haag van jonge Taxus planten doet hier misschien wel tien tot vijftien jaar over.

Je tekent in een paar tellen een mooie bloeiende boom bij het terras voor schaduw. De boom zelf doet er zomaar tien jaar over.
Grote bomen groeien en veranderen tot tientallen jaren. Waardoor wat begint als een paar boompjes achter in de tuin, later het gevoel geeft dat je aan een bosrand woont.

Indelen en opdelen

In nog te veel tuinen zie je dat er een grasveld wordt aangelegd, met een border langs te randen van de tuin. Dit is de handigste manier om zelfs een grote tuin klein te laten lijken. Veel meer effect bereikt u als de tuin wordt ingedeeld in verschillende gedeeltes.

In een grote tuin kunt u de tuin opdelen in verschillende tuinkamers. Waarbij de nodige doorkijkjes toch zorgen voor lange zichtlijnen, zodat het een grote tuin blijft. Maak de tuin niet te versnippert, en de kamers hoeven niet even groot te zijn. Probeer verrassende hoekjes te crëeren.

Ook in een tuin die te klein is om op te delen moet u er voor zorgen dat de tuin niet in zijn geheel is te zien. Dit kan met een porgola door de tuin te laten lopen eventueel gecombineerd met een trellis schutting of een palisaden wandje. Met een dergelijke transparante onderbreking van uw tuin houdt u overzicht over de tuin. maar oogt hij veel groter. Als u een pad uit het zicht laat lopen wekt u de indruk dat de tuin verder gaat. Zorg wel dat aan het einde van het pad iets te beleven is, bijvoorbeeld een klein zit bankje.

Basis regel bij het indelen is; zorg dat de tuin niet in zijn geheel te overzien is, als je moet verplaatsen om meer te zien wordt de tuin spannender.

Kleuren in de tuin

Het gebruik van kleur is erg persoonlijk maar met iedere kleur is een mooie tuin te maken.

U kunt gewoon alle kleuren in de tuin door elkaar gebruiken wat je veel ziet in cottage en boerentuinen. Door enkele kleuren weg te laten wordt vaak een mooier geheel verkregen, terwijl de toepassing van een beperkte kleurencombinatie bijna tot kunst is verheven.

Warm en koel
Warme kleuren zijn geel, oranje en rood. warme kleuren zijn expressief en komen op je toe. De koude kleuren paars en blauw lijken iets te wijken en geven een rustgevende sfeer.
Je kunt door de seizoenen spelen met dit effect door bijvoorbeeld in het voorjaar meer geel en oranje toe te passen, in de zomer blauw rose-paars, en in het najaar de warme herfstkleuren oranje-rood te laten overheersen.

Harmonie en contrast
Kleuren die naast elkaar staan in de kleurencirkel harmoniëren met elkaar. Tegenoverstaande kleuren contrasteren. Met deze wetenschap kunt u de sfeer in de tuin beïnvloeden.
Bij het toepassen van een harmonierende kleur combinatie krijgt u een rustig beeld. Vindt u het wat te saai worden, dan mag u best experimenteren met het toepassen van een contrasterend accent om de zaak wat spannender te maken.

Bloeitijd
Regelmatig krijg ik de vraag wat ik van de kleur combinatie van bepaalde planten vind. Vaak blijkt dat de combinatie prachtig zou zijn, maar dat de ene plant in mei bloeit en de andere in augustus. In boeken wordt altijd de bloetijd vermeld, bijvoorbeeld dat de plant bloeit van mei tot juli. Dit houdt vaak niet in dat de plant drie maanden bloeit, maar meer dat de bloei binnen daze periode valt.

Groen en grijs
De meest voorkomende kleur in de tuin is groen. Groen is er in veel tinten en helderheid. Probeer ook te varieren in de verschillende kleuren groen, of de verschillende bladvormen.
Planten met grijs blad werken neutraliserend in de tuin. Bij sterke contrasten in de border wordt het totaalbeeld vriendelijker en rustiger.