Skip to main content

Wensen en ideëen

Maak een lijstje met wensen van de toekomstige gebruikers van de tuin.

Blijf realistisch maar sluit niet alles op voorhand uit.

Maak een lijstje

Voor u begint met het ontwerpen van uw tuin zult u eerst een aantal zaken op een rijtje moeten zetten.
Ook als u een tuinontwerp laat maken is het handig om een lijstje met wensen samen te stellen. Laat alle gezinsleden mee denken, zodat het ook voor ieder gezinslid, onze tuin wordt.
Op deze pagina worden een aantal algemene zaken aan de orde gesteld.

Gezins samenstelling

Hier was u natuurlijk ook zelf wel op gekomen. Toch kan ik uit ervaring hier wel iets over zeggen.
Toen mijn kinderen nog klein waren heb ik, zo goede vader betaamt,  een zandbak en speelelementen leuk geïntegreerd in de tuin.
Echter, sneller dan je door hebt, en waarschijnlijk lief is, is de zandbak overbodig, en zijn de speel atributen te saai. Met als gevolg dat de hele tuin op de schop moet om er weer iets van te maken.

Beter is het dus om gelijk een definitief ontwerp te maken, en eerst een aantal elementen te vervangen voor kinder plezier.
Als u goed in zicht een speelplek maakt kunt u de jonge kinderen beter in de gaten houden. Terwijl dat later de ideale plek is voor een vijver of bloemenborder.
Als de zandbak mooi op de zon ligt kun je er gelijk een dakplataan boven zetten. In het voor jaar krijgen de kinderen nog wat zon mee en in de zomer verbranden ze niet in de schaduw. Is de zandbak overbodig dan hoeft u alleen nog wat klinkertjes in dat zand te leggen om een mooi schaduw terrasje te creëren.

Zorg in ieder geval dat de beeldbepalende onderdelen gelijk op de goede plek komen zodat u die bij aanpassingen kunt bewaren. Denk hierbij aan; bomen, grote struiken en hagen of wanden voor de indeling van de ruimte in de tuin.

Leefruimte

Het terras is waarschijnlijk het meest gebruikte stukje ruimte in de tuin. Als er genoeg ruimte is kunt u het beste meerdere terrassen aanleggen.
Een terras voor de zonaanbidder, en een terras om lekker in de schaduw te kunnen zitten.

Het formaat kunt u afstemmen op het beoogde gebruik. Je moet er minimaal met vier mensen kunnen zitten. Maar mischien wilt u ook een barbeque feestje met twaalf personen plaats kunnen bieden
Ook het gazon is een stukje flexibele leefruimte. Op het gazon kun je spelen en ravotten, maar ook zonnen en zitten bij mooi weer.

Water in de tuin

Een water element in de tuin is altijd een aandacht trekker voor iedere bezoeker van uw tuin. Dit kan best iets kleins zijn zoals een vogeldrinkbakje of een borrel steen. Maak zoiets op een opvallend plekje in de tuin, dicht bij het terras. En zorg dat u het geluid van het water kunt horen.
Voor de liefhebber is een vijver het hoogtepunt van een tuin. En terecht, een vijver vormt een grote spiegel in de tuin en trekt veel leven aan.

Neem geen vijver als het u wel leuk lijkt, U moet er echt voor kiezen. Het onderhoud van een vijver valt best wel mee, maar u moet bepaalde werkzaamheden wel op tijd uitvoeren, en regelmatig even controleren of alles goed is. Zonder juiste begeleiding wordt het gauw een stinkpoel.

Er zijn verschillende manieren om een vijver veilig voor kinderen te maken. Denk daarbij ook aan kinderen die vanaf de straat uw tuin in kunnen lopen, want water heeft een grote aantrekkingskracht. Neem in elk geval geen risico.

Lijnen in de tuin

Het kiezen uit strakke rechte of ronde lijnen is heel persoonlijk. De lijnen van het huis of interieur kunnen aanleiding zijn voor een keus, maar persoonlijke voorkeur speelt een grote rol.
Probeer wel met vormen een eenheid van het geheel te maken. Ronde, rechte en schuine lijnen door elkaar geeft een onrustig geheel zonder samenhang.
Kies een basis lijnvorm die u door de hele tuin toepast. U kunt om het geheel speelser en spannender te maken een sterke afwijkende lijn toevoegen. b.v. een strakke pergola met een rechte hoek in een ronde tuin. Of een ronde palissaden wand in een strakke tuin.
Wat u in elk geval niet moet doen is eerst uit puur prakische overweging snel een vierkant terras voor de schuifpui te leggen, en daarna pas gaan nadenken over de verdere indeling van de tuin. Een sterk aanwezig element als een terras moet deel uitmaken van het totale lijnenspel in uw tuin.

De beplanting

Beplanting bepaald voor een belangrijk deel de sfeer van de tuin. Wilt u veel vogels en vlinders in de tuin, plant dan vlinderlokkers en besdragers.
Een tuin met vasteplanten geeft veel kleur in de zomer, maar is in de winter minder fraai. Zet deze planten op een plek die je ziet vanaf het terras, maar vanuit huis niet zichtbaar is. Plant een heester die in de winter bloeit zo dat je hem ook ziet vanuit huis of vanaf de straat.
Om de tuin in te delen in verschillende tuinkamers kun je hagen ook in de tuin planten, ze hoeven niet beslist op de erfscheiding. Met het toepassen van blokken of bollen van buxus, Taxus of een andere groenblijvende plant, kan de lijn van de tuin versterkt worden. Of een strak element uit een moderne woonkamer worden herhaald in de tuin.

Onderhoud van de tuin

Voor sommigen is het werken in de tuin een hobby, en is ieder tuinklusje een kans om in de tuin bezig te zijn.
Velen hebben echter te weinig tijd om iedere week in de tuin te werken. Toch wil iedereen een tuin waar je lekker kunt zitten en die leuk is om naar te kijken.
Bij de aanleg van de tuin en het kiezen van bepaalde elementen kunt u al voor een groot deel bepalen hoeveel werk het gaat kosten en met welke regelmaat u aan de slag moet.
Bewerkelijke onder delen in de tuin zijn; het gazon. snoeivormen, een vijver, en planten waar de uitgebloeide bloemen moeten worden verwijderd.
Onderhouds vriendelijk is; Verharding, bodembedekkers, grind, en het toepassen van planten in grotere groepen die je vrij dicht plant.